Open menu

Kanchanaburi, beter bekent als de Riverkwai, is een leuke stad waar je vrij makkelijk een hotel kunt vinden of waar je kunt logeren op een van de boot hotels op de rivier de Kwai. Vooral in het weekend is het erg druk op het water en de karaoke boten varen met heel veel lawaai af en aan. Daar gaat je rustige etentje aan het water of je rustige nacht op een van de boot hotels. Kies dus liever voor een midweek en blijf in het weekend weg als je van je rust wilt genieten.

kanchanaburi 1De filmbrug is de grote trekpleister van Kanchanaburi en wordt steeds toeristischer. Je kunt vlak bij de brug op een marktpleintje parkeren, oversteken en je staat bij de brug. Aan de overkant van de brug, waar je naar toe kunt lopen, is een “jappenkamp” is nagebouwd. Er rijden gewoon treinen over de brug dus af en toe ga je in een inham staan om de trein te laten passeren.
Links van de brug is een restaurant waar je de lekkerste krabsalade van Thailand kunt eten.

 Voor een paar bathjes kun je met de trein over de filmbrug en over de echte “deathrail “ rijden. Je kunt opstappen op verschillende stations in Kanchanaburi  of omgeving. De trein is een normale Thaise trein die je door heel Thailand tegenkomt  met houten bankjes en open ramen ook de bevolking uit de omliggende dorpjes en de schoolkinderen maken gebruik van deze trein. Zorg dat je aan de linkerkant van de trein plaats neemt (als je instapt in Kanxhanaburi) want van daar uit heb je het mooiste zicht op de brug die tegen de bergwand is gebouwd. Verder heb je fantastische uitzichten over de River Kwai met zijn vele bootresorts en prachtige natuur. In de trein wordt rondgegaan met frisdrank en kleine lekkernijen.

kanchanaburi 4Na de treinreis kun je een bezoek brengen aan een van de goed verzorgde oorlogskerkhoven. Zeer indrukwekkend. Ook een bezoek aan het Jealth museum (aan de rivier naast een tempel) is zeker een aanrader. De laatste jaren is er een nieuw oorlogsmuseum geopend vlak bij de kerkhoven. Ieder jaar eind november wordt de River Kwai herdacht. Er vindt dan een spectaculaire show plaats op de brug waar de oorlog in beeld en geluid wordt nagespeeld.  Zeker doen, op een bootje op de rivier het is net of je midden in de oorlog bent terecht gekomen tussen de bombardementen in.

Een aantal jaren geleden zijn de Wang Badarn caves ontdekt. De te bezichtigen grotten bestaan uit een stelsel van smalle gangen vol met Budda’s. Af en toe denk je als ik daar maar door kan maar telkens lukt het weer. Boven op een berg vind je ook nog een grote dikke lachende Budda. Een stuk naar beneden lopen en je komt weer bij de spoorweg uit.

Ook hier mochten wij met golfvrienden (Hans en Jeanne) van een prachtig tempelfeest genieten. Maar eerst werden we gezegend door de opper monnik en werd mijn naam op een briefje gesschreven en in een soort kerstboom gehangen voor goed geluk. Daarna hebben we rondgelopen en genoten van de Thaise keuken, mensen en een prachtige toneelvoorstelling. Welliswaar niet te verstaan maar alleen de kostuums waren al de moeite van het kijken waard. Verderop  werd ook nog een soort danswedstrijd georganiseerd voor kinderen. Als je ergens waar ook in Thailand  s avonds muziek hoort bij een tempel ga er beslist een kijkje nemen of er is een feest of er is een begrafenis (wat hier ook een feest lijkt te zijn, met eten, drank,  gokken etc.).