Open menu

Donderdag 23 oktober 1997

Om 7 uur vertrek naar Khajuraho. Een busrit van, als alles goed gaat 12 uur, met een lunch tussenstop. Khajuraho staat vooral bekend om de Chandella tempels met allerlei verschillende erotische voorstellingen.
khajuraho 1Na een lange rit met een korte stop voor koffie of thee, waar we maar niets nemen omdat het er niet bepaald schoon uitziet, wederom de bus in, om te stoppen voor de lunch in de buurt van Jhansi. Het plaatsje waar we stoppen heet Orchha waar het Jehangir Mahal palace een indrukwekkende hoop stenen blijkt te zijn. We zien gigantische roofvogels vliegen en landen. In dit stadje is ook een tempel van Ramajana. Het verhaal gaat dat een beeld van Rama niet te verplaatsen viel. Dus wilde Rama hier blijven en wederom was een tempel geboren.

Nauwelijks onderweg voor het tweede gedeelte van onze reis begint het vreselijk te regenen en zelfs te hagelen. Het wordt zo donker als de nacht en het onweert. De chauffeur stopt de bus, hij is bang dan we straks niet verder kunnen vanwege het wassende water. We zijn intussen al kilometers omgeredenden wegens overstromingen. Toch maar weer verder over slechte wegen vol kuilen, over een door water overspoeld smal dammetje door de rivier, waarna zelfs de chauffeur uitroept, nadat hij de overkant heeft bereikt, "I'm a lucky man" waarna hij ons allen een borrel aanbood.
Uiteindelijk aangekomen bij het hotel. Inchecken en tijd voor een goed diner. Daarna nog wat drinken in de bar en lekker slapen.

Vrijdag 24 oktober 1997

khajuraho 2Eindelijk eens uitslapen. De was weggebracht en wat inkopen gedaan. Het plaatsje ingelopen en op een dakterras lekker ontbeten met pannenkoekjes en banaan.
Daarna de Chandella-tempels bezichtigd. Het is een verzameling tempels op een terrein die sterk op elkaar lijken vol met erotische voorstellingen en af en toe een olifantje of een leeuw. De tempels worden op dit moment schoongemaakt. Dit gebeurt door met een palmhouten kwastje met water al het zwart er af te borstelen. Onbegonnen werk zegen wij westerlingen, zet  er maar een zandstraler op. Maar hier doen ze het toch maar “even”. Een van de tempels is klaar, 2 staan er in de steigers voor een schoonmaakbeurt en de rest moet nog.

 

khajuraho 3

We lopen nog even bij een kinder schooltje binnen, waar alle kinderen keurig in hun uniformen op de grond zitten met hun boeken en schiften. En dan terug naar het hotel. Lezen, slapen en lui zijn. Om half acht eten bij de Italiaan.Nog een borrel en dan naar bed. Morningcall om 5 uur.