Open menu

Maandag 2 december 1996

Na het ontbijt gaan we naar het paleis van president Soekarno. We mogen dit paleis ook van binnen bezichtigen. Er is een schitterende tuin bij het paleis en er lopen ongeveer 600 herten rond de vijvers. Binnen zien we Soekarno’s studeerkamer, bibliotheek, dans- en vergaderzaal etc. Ook hangen er diverse schilderijen die door hem zelf zijn geschilderd, onder andere van het kindermeisje Sarina.

Toen was het weer tijd om geld te wisselen bij de bank. De koers is hier hoger dan in Medan, al werd ons verteld van niet.bogor 01 Daarna naar de Botanische tuin. Een rondleiding met een gids was geregeld, maar we hebben geen zin om met z’n alle rond te lopen en we geven aan naar het café te gaan. Zo komen we mooi met ons zessen weg. De tuin is werkelijk schitterend. We hebben maar een paar uur de tijd, maar je kunt hier makkelijk de gehele dag doorbrengen. Als we weer naar de bus lopen zien we onze groep bij een vijver staan kijken naar een filmopname. (The beauty en the beast?). De groep heeft het stuk van de tuin waar wij geweest zijn niet eens gezien. We maken nog wat foto’s bij de filmopnames en lopen terug naar de uitgang. We lopen langs het graf van de vrouw van Raffles. Zij was de oprichtster van de botanische tuin van Bogor. Raffles zelf zijn we ook al eerder tegengekomen als de stichter van Singapore.
Terug naar het hotel voor de lunch. ‘s Middags kunnen we een excursie maken naar een waterval. We besluiten in het hotel te blijven. Wilma gaat slapen. De rest speelt hints. Het regent de hele middag.

Dinsdag 3 december 1996

We gaan naar Jakarta, het vroegere Batavia. Vanuit Sumatra zijn we hier 'savonds geland, maar toen was het te donker om nog wat te zien. Er wonen in Jakarta 14 miljoen mensen, ongeveer net zo veel als in heel Nederland.
Wordt er altijd gesproken over de kinderen van Manilla die op een vuilnisbelt leven, ook in Jakarta leven mensen op een vuilnisbelt. Je kunt dit niet omschrijven, dit moet je zien. Verschrikkelijk.
In de oude haven zien we hoe schepen met hout handmatig worden gelost, en rijden vervolgens door Jakarta en zien de oude Hollandse magazijnen voor kruidnagels, thee etc. in vervallen staat. We komen over een paar typisch Nederlandse ophaalbruggen en stoppen tenslotte voor de lunch. Ongeveer naast het restaurant is een Hollandse bakkerij met caken, puddingbroodjes, broodjes met hagelslag en nog veel meer.

bogor 02

Van hier uit gaan we naar Taman Mini Indonesia, waar we Indonesië in het klein kunnen bezichtigen. Van ieder eiland of streek vind je wel een huis. Lopend, met treintjes en met de kabelbaan gaan we door dit park. Omdanks deze vervoermiddelen zien we toch maar de helft.
‘s Avonds diner in het hotel met om 20.00 uur een dansgroep van kinderen, onder leiding van een oma van 88 jaar oud.