Route des Vins d’Alsace 23 juni tot en met 29 juni 2014

23 juni 2014 Strasbourg

Vandaag vertrokken naar Strasbourg. Geen onbekende stad voor ons. Eerder bezochten we Strasbourg met de camper begin ‘80er jaren, daarna in 2012 met Natasja, Jeff en de kinderen en in 2013 met Annita en Victor.

We logeren in het Comfort Hotel "La montagne verfte" vlak bij de snelweg en op loopafstand van de tram naar het oude centrum. De kamers zijn niet groot, maar beschikken over alles wat je in een hotelkamer verwacht. Je kunt gezellig buiten zitten in de tuin en het ontbijt is uitgebreid en goed.

Als we aankomen drinken we wat, besluiten om naar het voetballen te kijken (wereldkampioenschappen) en daarna te gaan eten in de stad, maar het regent dus blijven we eten in het hotel. Het is gezellig druk, meer mensen hadden het zelfde idee.

Strasboug pf

24 juni 2014 Strasbourg

In Strasbourg is een vestiging van de Europese Unie, volg de pijlen naar Palais de l’Europe, het loont de moeite om even de gebouwen aan de buitenzijde te bezichtigen. Vergeet niet om daar ook de ‘Oranjerie’ te bezoeken. Een prachtig park met restaurants, waterpartijen, en attracties voor de kinderen. En niet te vergeten de vele ooievaars. Overal zie je ooievaars, op daken in bomen, wandelend in het park, echt overal. Zie de foto’s van 2012 en 2013.

Maar vandaag gaan we naar het centrum met de tram. In 10 minuten staan we midden in de stad. We wijzen een paar scandinaviers de weg naar "la Cathedrale”, en gaan winkelen. Aansluitend laat Ton me weer een ander gedeelte van Strasbourg zien. We lopen naar het Theatre National De Strasbourg en van vandaar langs het water de L’Ill terug richting "la Cathedrale" naar "Petit France", waar we gezellig eten en wat drinken. Terug naar het Hotel, voetbal kijken nog een hapje eten wat drinken en slapen.

25 juni 2014 naar Colmar via de route des Vins d’Alsace

wijnrouteDe wijn route start in Marlenheim, een plaatsje (op de kaart) links boven Strasbourg, is 170 km lang en eindigt in Thann. De weg loopt door vele valleien en gaat over en door de Vogezen. Langs de route vind je meer dan 1000 wijn makers.

In 2012 en 2013 hebben we wijn gekocht (en vooral veel gedronken bij Thomas Vogt in Wolxheim) leuk en vooral erg gezellig. In 2012 hebben we een rondleiding gehad van de familie door de wijngaarden en door de wijnmakerij. Erg interessant en leerzaam. Dit jaar stoppen we daar niet. We rijden door de vele plaatsjes met vakwerkhuizen en straten voorzien van bloemen, door de bergen met hun vele kastelen, dan weer verder over de wegen tussen de wijngaarden door, de druiven zijn nog amper te zien zo vroeg in het seizoen. In sommige dorpjes stoppen we en wandelen we wat rond, overal is het gezellig druk met toeristen, ik zou hier niet graag rondrijden in het hoogseizoen, veel te druk. Kaisersberg is onze volgende stop. In de jaren ’80 zijn we hier ook geweest maar ik herken eigenlijk alleen de waterput waarin nu bloemen bloeien.

We gaan binnen bij een glasblaaswerkplaats. Het is leuk om te zien hoe glaswerk geblazen wordt en vooral hoe er kleur aan wordt gegeven. In atelier Artisanal kopen we handgeblazen kleine kandelaars.

We eten en drinken uitgebreid en gaan verder via de route naar Colmar.

Het hotel "Arc en Ciel" in Colmar valt tegen, hele kleine kamer, geen restaurant, geen aanrader. We rijden maar snel naar het oude centrum van Colmar. Dit is veel groter dan Petit France in Strasbourg en ook veel mooier. Ouder en met prachtige kleuren. E lopen wat rond maar het is te donker om nog foto’s te maken. We eten wat op een van de vele terrassen en besluiten morgen terug te gaan naar Petit Venice in Colmar.

26 juni 2014 Colmar

ColmarVandaag starten met het laatste gedeelte van de wijn route. We starten omgeving Ingersheim en gaan lunchen in Rouffach. Hier geen vakwerk huizen maar mooie trapgevels, een totaal ander sfeertje. Na de lunch rijden we door naar Thann het einde van de route. Het eerste stuk van de wijnroute vinden wij mooier dan het laatste stuk. We rijden via de Grand Ballon, de hoogste berg in de Alsace via een schitterende kleine bergweg door het bos, richting Guebwiller en Soultz (waar we in de ‘80er jaren hebben gelogeerd bij Guy en Dominique in de kasteeltoren), de plaatsjes zijn erg veranderd. Het zijn nu echte toeristenplaatsen geworden met veel terrasjes en opgeknapte pleintjes en huizen. De supermarkt van Guy’s ouders is niet meer en het Kasteel is nu een museum. Leuk om eea nog eens te zien na al die jaren. We rijden via het hotel in Pulversheim waar we de volgende twee dagen gaan logeren weer richting Colmar. In Colmar maken we foto’s van het prachtige centrum stoppen bij een galerij waarin we een Corneille ontdekken die we graag willen kopen maar de winkel is dicht. Jammer! We drinken wat en besluiten om pizza te eten, iets lichts na al dat zware eten van de Alsace.

Col-du-ballon-dAlsaceSoultz chateau du Bucheneck27 juni 2014 Pulversheim

We worden vanavond pas verwacht bij Guy en Patricia dus moeten we even bedenken wat te doen vandaag. We besluiten richting Turckheim te rijden, want dit plaatsje hebben we gister overgeslagen en het staat op alle brochures met toeristeninformatie. We lopen wat rond, maar vinden het niet echt spectaculair. Lunchen, binnen wat het regent een beetje. We rijden terug naar Colmar naar Galerie Audet voor de Corneille. Nog dicht dus dan maar even over de markt, shoppen, en natuurlijk een drankje doen. Het is weer droog.

We kopen de Corneille laten hem inpakken en Ton haalt de auto op. Gelukkig past het allemaal in de auto. Dan naar het hotel Niemerich in Pulversheim. Prima hotel, grote kamer 3 bedden en nog voldoende ruimte. Bagage en litho op de kamer en op weg naar Guy en Patricia in Ensisheim.

Ook al is het meer dan 25 jaar geleden dat Ton en Guy elkaar zagen, het klikt meteen weer en er vallen geen stiltes omdat er niets meer te vertellen is. Ze zitten nog steeds wel op een lijn. We gaan eten bij de “buren”, die ook een eigen bierbrouwerij hebben, lekkere flammekueche en andere specialiteiten Alsacien. We rijden terug naar Guys huis en bezoeken het popconcert achter het huis. Het is lekker om even rond te lopen maar al snel begint het lichtjes te regenen, dus lopen we terug en zakken af naar zijn geluidskelder. Guy is en blijft een rock en roller, Ton vindt een bak vol met oude singeltjes uit zijn DJ tijd. Een gezellig avond. We spreken af voor morgen 10.00 uur.

28 juni 2014

We hebben ons een beetje verslapen dus een gedeelte van het programma vervalt. Na de koffie lopen we het rondje van gisteravond. Het blijkt een leuk park te zijn met een grote waterplas, vogelopvang en speeltuintje. Terug worden we verwend met een BBQ en een voortreffelijke wijn. Guy heeft na muziek nog twee hobby’s, wijn en zijn Porsche.

eguizheimNa het eten rijden we naar Eguisheim, een plaatsje op de wijn route. Volgens Guy het mooiste plaatsje van de wereld. Hij heeft hier een film opgenomen om het dorpje te promoten (zijn werk), dus weet hij veel te vertellen over Equisheim en zijn historie. De eerste paus uit Frankrijk komt hiervandaan. Je vindt een beeld van hem op het pleintje voor de kerk. De vakwerkhuizen zijn schitterend van kleur. Als je door het plaatsje loopt, loop je een ronde, je kunt twee rondes lopen in het plaatsje. Verder vallen de Romeinse cijfers en letters op boven de deuren. En de vele bloeiende plantenbakken geven het plaatsje een vrolijke uitstraling.

Om 8.00 uur is er een tafel gereserveerd in Turckheim. Hier zijn we al geweest, toevallig gaan we eten in een restaurant wat we eerder al hadden gefotografeerd.
Eigenlijk hebben we geen van vieren trek, dus kiezen Patricia en ik voor een salade, maar de mannen werken zelfs esquargo’s en een hoofdgerecht naar binnen.

turckheimWe zijn hier om een stadswandeling te maken met de stadsomroeper. De wandeling start bij het toeristinformatie bureau om 10.00 uur en duurt 1½ uur.
Guy heeft hier weer een “hoorspel” geleverd wat vooraf gaat aan de wandeling.
De wandeling loopt voor ons uit op een fiasco, de regen komt met bakken naar beneden en we hebben geen jassen of zo bij, dus we worden tot op de huid nat. Het is koud en de bellenman is niet te volgen. Alleen als je dicht bij staat.
Na een uur zijn we het zat en gaan een schuilplaats zoeken voor de regen. Guy en Patricia zijn de volhouders en lopen de wandeling uit.

29 juni 2014 terug naar Genk

Vandaag inpakken, lunchen bij Guy en Patricia. Guy geeft ons een rondleiding in zijn bedrijf en daarna gaan we in de muziekkelder wat van zijn films bekijken. De film over Equisheim krijgen we mee naar huis. Een erg leuke herinnering.

Intussen heeft Patricia voor de lunch gezorgd. We dekken de tafel drinken een aperitiefje (biertje met wodka) en een speciale fles wijn bij de door Patriche gemaakte kirsch. Na de lunch is het tijd om naar huis te gaan. Voor we vertrekken maken we nog kennis met de dochter van Guy een leuke gezellige meid, er worden foto’s gemaakt en we beloven elkaar om contact te houden.